O vrtiću Ludina

bus

Sva djeca imaju pravo na odmor i igru te na sudjelovanje u nizu različitih aktivnosti...

 (Konvencija o pravima djeteta, članak 31.)

 

Boravak u vrtiću. Odlazak u školu. Druženje s vršnjacima. Smijeh. Igra. Radost. Prava su to i potreba djece diljem svijeta, kao i odrastanje u sigurnom okruženju ispunjenom ljubavlju i razumijevanjem.

Pa ipak, podaci govore da 28 MILIJUNA DJECE U SUBSAHARSKOJ AFRICI NEMA SVOJ VRTIĆ,IGRAČKU, ŠKOLU, UČIONICU, BILJEŽNICU.

Osnažen vizijom da samo zajedničkim snagama možemo promijeniti podatke koji nam otkrivaju stvarna djetinjstva i priče gdje se  oni najmlađi i najranjiviji svakodnevno suočavaju s nedostatkom osnovnih životnih uvjeta, UNICEF je postao dijelom globalne inicijative pod nazivom Škole za Afriku.

Navedeni projekt kontinuirano se provodi u više od 25 razvijenih zemalja od 2004. godine kako bi se prikupila sredstva za izgradnju i obnovu  predškolskih ustanova škola  i centara za alternativno obrazovanje na području afričkog kontinenta te kako bi djeca i obitelji navedenih područja dobila priliku za bolju i sigurniju budućnost.

Što još postižemo sudjelovanjem

Hrvatska kao članica međunarodne zajednice preuzima odgovornost pomagati siromašnim zemljama te zemljama pogođenim ratom i prirodnim katastrofama. Današnja djeca, učenici i učenice u hrvatskim školama kao i najmlađi u predškolskim ustanovama, imaju priliku preuzeti takvu ulogu u svijetu, a mi ih za to možemo pripremiti i podsjetiti ih da svatko od nas može razviti svoje potencijale samo uz pomoć obrazovanja.

Osim toga, djecu učimo koliko je obrazovanje važno za njihov život.

Pomažemo im da više cijene to što imaju - dobre i dostupne škole,  vrtiće, kvalitetne učitelje i odgajatelje te primjerene uvjete za učenje i igru.

Razvijamo kod djece vrijednosti kao što su: uvažavanje različitosti, odgovornost, pravednosti i solidarnost.

Potičemo njihov osjećaj pouzdanja u vlastite mogućnosti i ponosa zbog doprinosa stvaranju boljeg svijeta.

PRIČE IZ ETIOPIJE: RAFTE

Adis Abeba/Zagreb, 12. listopada 2010.

 

Rafte ima 13 godina i ide u 6. razred. Jedna je od najboljih učenica u svojoj školi. Kao i mnoga djeca u Africi, mora se buditi rano ujutro kako bi svojoj obitelji donijela vodu. Izvor je udaljen sat i pol hoda od kuće pa stoga Rafte barem tri puta tjedno propušta jutarnju nastavu.

 

PRIČE IZ ETIOPIJE: HOĆE LI OVA DJEVOJČICA SUTRA MOĆI U ŠKOLU?

Zagreb, 05. kolovoza 2010.

 

Škola se nalazi daleko od glavne ceste i okružena je visokim brdima. Iako je područje nedostupno i nema uređenih prilaznih cesta, velik broj učenika – kako iz obližnjih, tako i iz udaljenih naselja – dolazi tu na nastavu.

 

Dječji vrtić Ludina ove se pedagoške godine uključio u Unicef-ov projekt  „Škole za Afriku“.

Cilj nam je upoznati djecu sa dijelom svijeta u kojem djeca žive mnogo teže nego kod nas. .U kojem djeca nemaju igračke,vrtiće,škole i obrazovanje koji su dostupni nama. 

Djeca će u ovom projektu upoznati različitosti i bogatstva drugih kultura i naroda te razviti osjećaj za probleme drugih  te mogućnost da svojim djelovanjem i doprinosom mogu pomoći onima kojima je to potrebno i na taj način stvarati bolju budućnost.

Ovim putem pozivamo i Vas roditelje,bake,djedove i sve ostale koji se žele uključiti, da nam pomognete da prikupimo što više sredstava za djecu Etiopije, kojoj su namijenjena ove godine.

Ostale informacije možete dobiti u Dječjem vrtiću Ludina ili putem internetske stranice vrtića.

 

Još o nama...

Radno vrijeme vrtića je svakoga dana od 6:00 - 16:00 sati.

Mi brinemo za Vaše najdraže.